NILD képzés a Hajdúszoboszlói Tagintézményben

 

 2016. január 20-án a HBM-i Pedagógiai Szakszolgálat Hajdúszoboszlói Tagintézménye adott otthont a NILD alapvető nyelvi technikák képzésnek, melyen logopédusok, gyógypedagógusok, pszichológusok egyaránt részt vettek. A képzés a Fonológiai Tudatosság Teszt, a Figyelj rám és Morze NILD technika alkalmazására ad jogosultságot és tanúsítvány megszerzésével zárult. A fonológiai tudatosság mérésére kidolgozott Fonológiai Tudatosság Tesztet (FTT) Jordanidisz Ágnes fejlesztette ki az amerikai NILD Phonological Awareness Skills Survey magyar adaptációjából. A Fonológiai Tudatosság Teszt 10 altesztet tartalmaz egyenként 10–10 feladattal. Az FTT három szinten méri a szavak belső szerkezetéhez való hozzáférésének képességét: a szótag, a szótagszerkezet és a beszédhangok szintjén.

Az előadást követően kötetlen beszélgetésre, a felmerülő kérdések megvitatására nyílt lehetőség a résztvevők között.

 

 

 Tudásmegosztás Hajdúszoboszló 2016.10.06.
 

2016.10.06-án a HBM Pedagógiai Szakszolgálat Hajdúszoboszlói Tagintézménye adott otthont a tehetséggondozás területén dolgozó pedagógusok közt zajló tudásmegosztás egyik első állomásának.

 

Ezen a délutánon a Hajdúszoboszlói járáshoz tartozó nevelési-oktatási intézmények képviselői gyűltek össze, hogy meghallgassák a tehetséggondozó koordinátor összefoglalóját a Szakszolgálatok szerepéről a tehetséggondozásban. Ezt követően kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére nyílt lehetőség a résztvevők között.

 

Az esemény alkalmas volt arra, hogy továbbfejlessze az együttműködést az intézmények és a Szakszolgálat közt a tehetséggondozási programokat illetően.

 

 


 

HALLÁSÉBRESZTÉS a Hajdúszoboszlói Tagintézményben

 

2017. június 15-én a HBM-i Pedagógiai Szakszolgálat Hajdúszoboszlói Tagintézménye adott otthont annak a szakmai napnak, melynek keretében A túlhallás és a hallásébresztés terápia című előadást hallgathatták meg az érdeklődők. Ezen a délelőttön logopédusok, gyógypedagógusok, pszichológusok ismerkedtek a Dr. Pataki László gyógypedagógus, logopédus, gyermek fül-orr-gége szakorvos, foniáter és Kolláth Zoltán csillagász szakember által kidolgozott vizsgálattal és terápiával.

Az előadó, Fazekasné Kocsis Beáta ismertette, hogy diszlexiás, diszgráfiás, megkésett beszédfejlődésű, zajokra túlérzékeny vagy fülét gyakran befogó gyermeknek lehet, hogy túlhallása van, vagyis olyan hangokat is meghall, amit egy normál ember nem, és az számára elviselhetetlen. A Pataki-Kolláth féle hallásébresztéssel ez jól kezelhető.

Az előadást követően kötetlen beszélgetésre, a felmerülő kérdések megvitatására nyílt lehetőség a résztvevők között.

 

 

EFOP-3.2.5-17-2017-00041