Menü Bezárás

Logopédiai ellátás

A logopédus munkájában egymástól elválaszthatatlanok a diagnosztikus és terápiás folyamatok, hiszen állapotfelmérésre, vizsgálati eredményekre, s az ezekből levont következtetésekre épül a terápia.

A logopédiai ellátás feladatai közé tartoznak: A hang-, beszéd-, és nyelvfejlődés elmaradásának fejlesztése, a beszédhibák és nyelvi kommunikációs zavarok javítása, a beszéd technikai és tartalmi fejlesztését szolgáló terápiák, a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia prevenciója, valamint a beszédindítás.

A szűrés és a beszédhibás gyermekek ellátása is abban az intézményben történik, ahol a gyermek jogviszonyban áll.

A logopédusok az egyéni vagy csoportos terápiákat a beszédhibák típusának figyelembevételével szervezik. A terápiában részt vevő gyermekekkel, a velük foglalkozó pedagógusokkal és a pedagógiai munkát segítő felnőttekkel folyamatos kapcsolatot tartanak fenn, mely elengedhetetlen feltétele a gyermek fejlődésének. Ezen a területen kiemelten fontos a szülőkkel való folyamatos kooperáció, hisz a terápián megjelenő gyermek a füzetében instrukciókkal ellátott feladatot kap, melyet otthon a szülővel kell gyakorolnia, ez által a szülő is aktív részese lesz a fejlesztésnek, a közös munkának.