Menü Bezárás

Gyógypedagógiai tanácsadás és korai fejlesztés

Intézményünk már évek óta foglalkozik koragyermekkori intervencióval, jelenleg egyik fontos alapfeladatunk a korai fejlesztés.

A 15 /2013. (II. 26.) EMMI rendelet meghatározása szerint:

„A korai fejlesztés feladata a komplex koragyermekkori intervenció és prevenció: az ellátásra való jogosultság megállapításának időpontjától kezdődően a gyermek fejlődésének elősegítése, a család kompetenciáinak erősítése, a gyermek és a család társadalmi inklúziójának támogatása. A korai fejlesztés és gondozás tevékenységei a komplex gyógypedagógiai fejlesztés, tanácsadás, a társas, a kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztése, a mozgásfejlesztés és a pszichológiai segítségnyújtás.”

Korai fejlesztés 0-18 hónapos kor között

A 18 hónap alatti gyermekek közvetlenül ellátásba kerülhetnek az intézményünkben.

A szakértői bizottság szakértői véleményt a jogszabályban megnevezett szakorvosok (neonatológia, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterületen, illetve gyermek-neurológia szakorvos) által felállított diagnosztikai vélemény és terápiás javaslat alapján is elkészíthetik.

Korai fejlesztés 18 hónap-6 éves kor között

A 18 hónapos és 6 éves kor között a korai fejlesztés és gondozás megkezdésére a megyei, illetve országos szakértői bizottságok szakvéleménye tesz javaslatot.

A szülőknek ez esetben a megyei pedagógiai szakszolgálati intézmény (Debrecen, Monti ezr. u. 7.) vizsgálatára kell bejelentkezniük, ahol a szakértői bizottsági tevékenység keretében egy komplex vizsgálat elvégzése után indokolt esetben sajátos nevelési igényt (SNI) állapítanak meg, ez alapján szakértői véleményben tesznek javaslatot a gyermek ellátására.

Korai fejlesztés 3-6 éves kor között első vizsgálat esetén

A 3 évnél idősebb gyermekek első vizsgálata a járási szakértői bizottság feladata. Ez a komplex alapvizsgálat a gyermek teljes körű pszichológiai, pedagógiai – gyógypedagógiai vizsgálatát foglalja magában, továbbá szükség szerint szakorvosi vizsgálatot.

Igyekszünk a fent megfogalmazottaknak a lehető legszélesebb értelemben véve eleget tenni.

Munkánk során több ágazat képviselőivel is kapcsolatot tartunk (köznevelési, egészségügyi, szociális), és ellátásaink is gyakran több szakember team munkájával valósulnak meg (gyógypedagógusaink, pszichológusaink, konduktoraink és logopédusaink közös munkája nyomán). Így törekszünk arra, hogy a hozzánk forduló családokat az aktuális nehézségeiknek leginkább megfelelő ellátásban részesítsük. 2021 decemberétől SzülőKlub formájában az ellátásban részt vevő gyermekek szülei számára csoportos támogató foglalkozások indulnak, ezzel is erősítve a közös munkát a hozzánk forduló családokkal.

Kik fordulhatnak hozzánk?

Jellemzően a fejlődési rizikóval született, sérült, eltérő vagy megkésett fejlődésű, és a pszichés fejlődésükben eltérést mutató gyermekek speciális ellátását végezzük. A szülőket igyekszünk a terápia aktív részesévé tenni, ezzel is erősítve a szülő-gyermek kapcsolatot, a korai kötődést és ráhangolódást valamint a szülők kompetencia-érzését.

Az ellátás menete, bejelentkezés:

Bejelentkezésre, előjegyzésbe vételre a honlapon megadott elérhetőségeinken (telefonon vagy emailben), valamint személyesen van mód. Kollégáink az ellátás formájáról (egyéni vagy csoportos), időbeli rendszerességéről (heti egy vagy több alkalom) a szülővel egyeztetve fognak tájékoztatást nyújtani.

Munkatársaink:
Hajdúszoboszlón:
Hadházi Juditkonduktor
Karászi-Bencsik Marianngyógypedagógus
Peles-Nagy Mariannagyógypedagógus
Nádudvaron:
Oláh Lászlónégyógypedagógus