Menü Bezárás

Gyógytestnevelés

gyógytestnevelés feladata az alapvető megállapítás szerint ’a gyermek, a tanuló speciális egészségügyi célú testnevelési foglalkoztatása, ha az iskolaorvosi vagy szakorvosi vizsgálat gyógytestnevelésre utalja’.

A gyógytestnevelés ellátást a gyerekek, tanulók számára a járás állami fenntartású köznevelési intézményeiben biztosítjuk, igény és orvosi beutaló szerint.

∙ Kinek van szüksége gyógytestnevelésre, és hogyan szerveződik az ellátás?

A segítségre szoruló/jogosult tanulók névjegyzékét évi rendszeres szűrés alapján az iskolaorvos készíti el, majd a névsort továbbítja a nevelési-oktatási intézmények vezetőinek. Ezen névsorok alapján a gyógytestnevelésre utalt gyermekek csoportbeosztását a feladatot ellátó kollégáink szervezik meg, minden tanév elején.

A gyógytestnevelés megvalósítható gyógyúszás keretein belül is, mely mozgásforma nemcsak a gerincnek tesz jót: az ízületek rugalmasságát növeli, és ezzel együtt az állóképességet is. Úgy mozgatja át a testet, hogy közben nem terheli meg az ízületeket, a csigolyákat.

A gyógytestnevelésre utalás egészségügyi háttérokai általában két nagy csoportra oszthatók:

1. mozgásszervi elváltozások  (pl.: helytelen testtartások, gerincdeformitások, mellkasi elváltozások, deréktáji panaszok, habituális vállficam, végtag-elváltozások, stb.)

2. belgyógyászat körébe tartozó és egyéb betegségek (pl.:  veleszületett szívbetegségek, légzési hibák, obesitas, asthma bronchiale, csökkentlátás, stb.)

∙ Gyógytestnevelési kategóriák:

A könnyített testnevelés és a gyógytestnevelés ellátása, és a gyógytestnevelési órák beosztása az orvos által kijelölt kategóriák szerint történik.

  • I. kategória: könnyített testnevelési órán vesz részt a tanuló, ha hosszabb betegség miatt fizikai állapota leromlott, kisméretű mozgásszervi, belgyógyászati stb. elváltozása van, s emiatt a testnevelési órák egyes gyakorlatai nem végezheti. A könnyített testnevelés általában a normál testnevelési órán kerül megszervezésre, az adott iskolában tanító testnevelő tanár vezetésével.
  • II. kategória: gyógytestnevelési órán vesz részt a tanuló, ha mozgásszervi, belgyógyászati stb. elváltozása miatt sajátos, az állapotát figyelembevevő foglalkozásokat javasol a szakorvos.


– II/A kategória: Az orvosi javaslat alapján testnevelési órán is részt vehet. A féléves és év végi osztályzatát a gyógytestnevelő tanár állapítja meg.
– II/B kategória: Csak a gyógytestnevelési órán vehet részt, az egészségügyi diagnózisnak megfelelő foglalkozásokon. A féléves és év végi osztályzatát a gyógytestnevelő tanár állapítja meg.

  • III. kategória: Fel kell menteni a tanulót a testnevelési órán való részvétel alól, ha mozgásszervi, belgyógyászati stb. elváltozása nem teszi lehetővé a gyógytestnevelési órán való részvételét sem.
Munkatársaink:
Gálné Erzse Juditgyógytestnevelő
 (ellátási területe: Hajdúszoboszló, Ebes, Hajdúszovát)
Tóthné Czeglédi Erzsébet Iréngyógytestnevelő
 (ellátási területe: Hajdúszoboszló, Nádudvar, Nagyhegyes)