Menü Bezárás

BIOFEEDBACK

Debreceni Tagintézmény

A neurofeedback terápia, vagy másik nevén EEG-biofeedback tréning az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban, amely az agy működésének szabályozásán keresztül fejti ki tartós hatását. A neurofeedback lehetővé teszi az agy kognitív funkcióinak a fejlesztését, elősegíti az optimális agyműködést, az idegrendszer kapacitásainak felszabadítását. A folyamat során az agyi aktivitás megfigyelése, visszacsatolása, tudatosítása történik, mely által hatékonyabbá tehetjük az idegrendszer tanulási, változási folyamatait, működését.

A neurofeedback célja, hogy megtanítsa az agynak, hogy mi az optimális állapot, melyben a leghatékonyabb az agyműködés. A fejtetőn elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket. A neurofeedback terápia során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növelését segítjük, hogy a problémák megszűnjenek, és az agy működése harmonikusabbá válhat.

Az EEG-biofeedback terápiát kezdetben leginkább figyelemzavar, ADHD és autizmus spektrumzavar esetében kezdték kiegészítő kezeléseként alkalmazni, de mára számos más probléma esetén is segítséget nyújt (viselkedési problémák, tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, fejfájás, alvászavar, szorongásos kórképek, demencia).

A neurofeedback terápia sokoldalúságából adódóan nem csak és kizárólag a képességbeli- vagy pszichés problémák megoldásának lehetőségét hordozza magában, hanem az agy teljesítőképességének fokozására, a csúcsteljesítmény kibontakoztatására és a kreativitás fejlesztésére is megfelelő eszköznek bizonyul. Éppen ebből kifolyólag használják többek között élsportolók és táncosok tréningjében, illetve menedzserek hatékonyságának fokozásában.

A neurofeedback vizsgálat és terápia elérhetővé válik a szakemberek továbbképzésének lezárultát követően. A terápiába való bekerülés feltételrendszere ezt követően kerül kidolgozásra, mely a honlapunkon megtekinthető lesz. Mindaddig az érdeklődők szíves türelmét kérjük.

Lakatosné Deák Ágnes
tagintézmény igazgató


Hajdúböszörményi Tagintézmény

A Hajdúböszörményi Tagintézmény is lehetőséget kapott a Neurofeedback készülék beszerzéséhez, valamint arra, hogy Váradi Éva pszichológus elvégezze a terápiához szükséges képzést.

A neurofeedback terápia lehetővé teszi az agy kognitív funkcióinak a fejlesztését, elősegíti az optimális agyműködést.

A tagintézményben 8 gyermek előzetes vizsgálata történt, melyet szülői tájékoztatás és hozzájárulás előzött meg. A következő tanévben készülünk a gyermekek terápiás ellátására.