Menü Bezárás

Iskola- és óvodapszichológiai ellátás

Iskola- és óvodapszichológus koordinátor

A Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Püspökladányi Tagintézménye iskola- és óvodapszichológus feladatok koordinátori ellátásával szeretné elérni, hogy a gyermekek, tanulók magas színvonalú pszichológiai ellátásban részesüljenek, továbbá a törvény által előírt, szakmai határoknak eleget téve, segítsük a gyermekek fejlődését.

A szakszolgálatunk által biztosított ellátást önkéntes alapon az alábbi esetekben vehető igénybe:

  • Az iskola- és óvodapszichológus koordinátor elsősorban a tanulók intézményeiben, illetve nevelési-oktatási intézményében dolgozó iskola-, óvodapszichológusok munkáját fogja össze.
  • Emellett a gyermeket nevelő-oktató pedagógusok és szülők számára biztosít konzultációs lehetőségeket, ezzel segítve a gyermekek személyiségfejlődését.
  • Támogatja továbbá a kommunikációt az egészségügyi, szociális, nevelési-oktatási intézmények, és pedagógiai szakszolgálat között.
  • Amennyiben az adott nevelési- oktatási intézmény nem rendelkezik az intézmény állományában dolgozó iskola/óvodapszichológussal, akkor a gyermeket, tanulókat oktató intézmény vezetőjének írásbeli kérésre a szakszolgálat koordinátora segítséget nyújthat a gyermekek ellátás iránti igényének kielégítéséhez.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Püspökladányi tagintézményében alkalmazott iskola- és óvodapszichológus szakszolgálati koordinátor az alábbi fő jellemzők mentén végzi a munkáját:

  • Megelőzést tartjuk szem előtt, fő célunk a pszichés jóllét fenntartása és elősegítése.
  • A gyermekek, tanulók oktatási intézményének minden szereplőjével (gyermek, tanuló, pedagógus, szülő) kapcsolatba léphetünk, amennyiben a probléma jellege ezt indokolja.
  • Elsősorban a pedagógus- és szülőkonzultáción keresztül igyekszünk elérni a gyermekekhez, tanulókhoz.
  • A gyermekek, tanulók életkori jellemzői mellett az erősségeit és fejlesztési lehetőségeit is figyelembe vesszük.
  • A klienseinket mindig környezetével együtt vizsgáljuk, annak összes szereplőjét igyekszünk bevonni a megoldásba.
  • Csoportos foglalkozásaink alkalmasak arra, hogy a felmerült kérdéseket, hipotéziseket az óvoda/iskolapszichológus vezetésével a partnereink megbeszélhessék.

Kedves Szülő!

Gyermekét érintő problémák esetén tagintézményünk szakembere együttműködhet, konzultálhat  Önnel, gyermekével, a gyermek pedagógusaival, illetve a gyermek csoportjával (osztályával).

A probléma minél hatékonyabb kezelése érdekében lehetőségünk nyílik a probléma megoldásában érintett, a szakszolgálat egyéb alapfeladatait ellátó szakembereivel és Intézményünk partnerintézményeivel való együttműködésre.

Ezek közül kiemelendő a szakértői bizottság, nevelési tanácsadás, tehetséggondozás szakemberei, vagy gyermekpszichiátriai és egyéb egészségügyi és speciális fejlesztő intézmények.

Szolgáltatásunkat igénybe veheti a gyermeke oktatási- nevelési intézményén keresztül.

Ebben az esetben a pedagógus vagy intézményvezető segítségével vehetik fel a kapcsolatot intézményünkkel.

A 2021/2022-es tanévben tagintézményünk folytatja az iskolákban a vírushelyzet miatt félbeszakadt osztályfőnöki órákat és szűréseket. A szűrések során olyan információhoz juthat a koordinátor, mellyel segíthetik a pedagógusok munkáját és a tanulók előmenetelét, erősségeik kibontakozását.